maandag 17 juni 2013

Waarom mannen maar één ding tegelijk kunnen






Laatst zaten we - zeer zeldzaam - met ons hele gezinnetje CSI te kijken. Nou ja, mama ('Kan er niet iets anders op?!') leest de Libelle en pap, mijn zus en ik kijken.

Lijkensnijder
Op een gegeven moment vertelt mijn zus over het feit dat ze ook best wel een patholoog zou willen zijn. Je weet wel, zo'n lijkensnijder. En dat bracht het gesprek op gang. Mam keek op van haar Libelle, deed haar leesbril naar beneden en zei: 'Ah gadverdamme Margit, echt waar? Met je neus boven de lijken staan?!' Tja. Dat leek Margit wel interessant. Ik moest hard lachen. Wacht maar totdat ze met haar neus boven een lijk staat dat niet eens meer te identificeren is als lijk.

Vrouwen kunnen nooit stil zijn
Ondertussen kijkt vaders een beetje moeilijk. Hij probeert uit alle macht, onder het genot van een Tripel, de serie ook daadwerkelijk te volgen. Kunnen die vrouwen nou nooit eens stil zijn? Waarom gaan ze hier zitten als ze de serie vervolgens toch niet volgen? Hij besluit het even af te wachten, waarschijnlijk zijn ze zo wel weer stil. Maar nee hoor, het gekakel gaat gewoon door. Margit legt uit waarom het haar zo fijn lijkt om in lijken te snijden en ik en mama, terwijl we naar de snijdende patholoog op tv kijken, luisteren aandachtig.

Inmiddels zit pap als een zwaar gefocuste autist naar het beeldscherm te staren. Hij probeert zich af te sluiten van de ondraaglijke herrie. Concentreer je... Concentreer... 

'Ja, dat jij maar één ding tegelijk kan.'
Nee, het enige wat hij hoort is het vervelend hoge en schelle gekakel van zijn lieftallige vrouwen. 'KUNNEN JULLIE ONDERHAND EENS STIL ZIJN?!' vraagt pap minder netjes. 'Ik probeer het te volgen!' Moeders kijkt geërgerd. 'Ja, dat jij maar één ding tegelijk kan. Wij kunnen tenminste praten en het tegelijkertijd volgen!'

Gespecialiseerde mannenhersenen
Ja, maar dat wil niet zeggen dat mannen dit kunnen. Alle onderzoeken zijn erover eens: de hersenen van de man zijn gespecialiseerd. In vakjes verdeeld. De hersenen van de man zijn dusdanig gevormd dat ze zich op één specifieke taak tegelijkertijd kunnen concentreren*. Vraag dan ook nóóit aan een man of hij de hond uit wil laten terwijl hij de krant aan het lezen is. Gegarandeerd dat je een uur later plas staat op te dweilen.



Als je hier nu toch bent, like en/of volg mijn blog even met je Facebookaccount! Rechtsboven onder de foto (op mobiel moet je even internetversie weergeven).


* Bron: "Waarom mannen niet luisteren en vrouwen niet kunnen kaartlezen", Allan & Barbara Pease

1 opmerking:

  1. mmmmm.... ik heb geen Libelles in huis... het was een andere stapel leesvoer dat ik hoognodig weg moest werken. Maar... wat is je blog weer heerlijk waar! Mannen en multitasken hè?! En ook maar blijven beweren dat wij vrouwen dit ook niet kunnen. Echt wel! :-)

    BeantwoordenVerwijderen