maandag 10 juni 2013

Waarom volwassenen zo irritant tegen kinderen praten


Op de een of andere manier hebben volwassenen de gewoonte om vervelend vaak te herhalen tegen kleine kinderen. ‘Hallooooo daar...!’ En dan nog eens: ‘Hallooooo daar...!’ Vaak met een irritant zoete stem die we ook tegen onze huisdieren gebruiken (denk: koetsjie koetsjie, ooeeeh aaaah ieeeeh). Automatisch doen we dit allemaal. De vraag is, waarom eigenlijk?

Onbewust praten we op deze manier tegen kinderen en baby’s omdat we denken dat we zo beter te begrijpen zijn. De kinderen kunnen namelijk niet precies volgen wat we zeggen omdat hun woordenschat nog minimaal is. Herhaling kan erbij helpen om woorden gemakkelijker aan te leren.

In een onderzoek uit 2009 kregen baby’s van slechts drie dagen oud simpele ABB- of ABC woorden te horen. Bij de ABB-woorden werd de tweede lettergreep van een woord herhaald (vb. “mubaba”), maar bij de ABC-woorden vond geen herhaling plaats (vb. “talupi”). Bij het horen van de ABB-woorden was de hersenactiviteit in de hersendelen die gemoeid zijn met de verwerking van auditieve stimuli en taal groter dan bij het horen van de ABC-woorden.*

Duidelijk is dus dat herhaling wel degelijk werkt bij het aanleren van een taal. Ook bij oudere kinderen maakt herhaling het gemakkelijker om nieuwe woorden te leren. Het is dus iets wat we door moeten zetten (met of zonder zoete stem), hoe irritant het ook kan klinken.


 
Als je hier nu toch bent, like en/of volg mijn blog even met je Facebookaccount! Rechtsboven onder de foto (op mobiel moet je even internetversie weergeven).

 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten