woensdag 8 mei 2013

De reden voor ons kuddegedrag


Wat ik nu eigenlijk wil zeggen met mijn eerste post is dat we allemaal onbewust kuddegedrag vertonen. Je probeert in de eerste instantie je individualiteit te behouden, maar gaat uiteindelijk over tot het gedrag wat ‘iedereen’ vertoont. Het volgende filmpje maakt dit extra duidelijk:




Het is een fragment uit het Amerikaanse tv-programma Candid Camera. Drie acteurs gaan met hun rug naar de liftdeuren staan. De proefpersoon zal vreemd opkijken: wie doet dat nu weer?! Echter na een paar ongemakkelijke seconden zal die persoon zich hoogstwaarschijnlijk ook omdraaien. Onbewust willen we namelijk niet anders zijn dan anderen, ook al denken we dat wel.

De reden voor ons kuddegedrag

We zeggen allemaal onze individualiteit te willen behouden en zijn hier dan ook bewust mee bezig. In het filmpje zie je de eerste man uit alle macht proberen om zich niet om te draaien. Wanneer hij dit toch doet, probeert hij het zo onopvallend mogelijk te doen– als andere mensen maar niet zien dat hij kuddegedrag vertoont! Maar eigenlijk hoeven we ons helemaal niet te schamen voor ons kuddegedrag: we doen het namelijk allemaal. De ‘zwijgspiraaltheorie’ van Elisabeth Noelle-Neumann brengt dit gedrag in kaart.


Zwijgspiraal

Het Asch Experiment maakt de essentie van de zwijgspiraal duidelijk. Je kunt het hieronder bekijken:


Je ziet dat de proefpersoon erg onzeker wordt, omdat hij telkens een ander antwoord in gedachten heeft. Het antwoord dat overduidelijk juist is! Toch geven de acteurs telkens een ander, fout antwoord. De man raakt in de war en geeft op een gegeven moment hetzelfde (foute) antwoord als de rest.





We zijn sociale wezens
Omdat we sociale wezens zijn, zijn we bang dat we onszelf van anderen isoleren wanneer we anders handelen dan anderen. Om die reden hebben we de neiging om ons aan te passen aan de meerderheid, zoals bovenstaande filmpjes duidelijk maken.

Ben jij je bewust van je kuddegedrag? Of zie je het wel eens bij anderen?
Let me know!



Als je hier nu toch bent, like en/of volg mijn blog even met je Facebookaccount! Rechtsboven onder de foto (op mobiel moet je even internetversie weergeven).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten